Liikennevakuutus
Liikennevakuutus on oltava jokaisella liikenteessä käytettävällä ja rekisteröidyllä ajoneuvolla, olipa se sitten auto, mopo tai peräkärry. Liikennevakuutuksen tarvitset myös rekisteröimättömille maastoajoneuvoille, kuten motocross-pyörille.
Liikennevakuutuksesta korvataan vahingon aiheuttajan omat sekä syyttömän osapuolen henkilövahingot. Liikennevakuutus kattaa myös vahinkoon syyttömän osapuolen omaisuusvahingot, mutta omat omaisuusvahinkosi, kuten kolarikorjaus, korvataan kaskovakuutuksesta.
Vakuutuksenottajan on oltava ajoneuvon todellinen käyttäjä. Liikennevakuutusvelvollisuus koskee aina ajoneuvon omistajaa ja haltijaa. Liikennevakuutus on otettava seitsemän päivän kuluessa ajoneuvon luovutuspäivästä lukien.
Lue tarkemmin liikennevakuutusvelvollisuudesta.
Liikennevakuutus ja sen korvaukset perustuvat liikennevakuutuslakiin ja -asetukseen. Suomalainen liikennevakuutus on voimassa ETA-maissa ja vihreän kortin järjestelmään kuuluvissa maissa.
Säästöpankin vakuutusten liikennevakuutus (1.1.2017 alkaen)
Liikennevakuutuslain uudistuminen vuoden 2017 alussa toi mukanaan monia käytännön muutoksia. Liikennevakuutuksen laiminlyönnin seuraukset kovenevat ja vakuutusyhtiöiden liikennevakuutusten sisällössä on aiempaa enemmän eroja. Voit lukea tarkemmin liikennevakuutuslain muutoksista Liikennevakuutuskeskuksen sivuilta.
- Bonus on henkilökohtainen, ei ajoneuvokohtainen, ja perustuu omaan vahinkohistoriaasi.
- Maksimibonus on 83 prosenttia ja lähtöbonus ilman aiempaa vahinkohistoriaa 40 prosenttia.
- Voit saada saman bonuksen kaikille vakuuttamillesi autoille tai moottoripyörille. Näin ollen voit saada samat bonukset niin ykkös- kuin kakkosautollesikin.
- Autoilla ja moottoripyörillä on kuitenkin omat vakuutus- ja vahinkohistoriansa, joten näiden kahden ajoneuvoluokan bonuksia ei voi sekoittaa keskenään.
- Bonukset kertyvät entistä nopeammin: 80 prosentin bonukset voit saavuttaa jo kahdeksan vahingottoman ajovuoden jälkeen. Maksimibonuksen 83 prosenttia voit saavuttaa yhdentoista vahingottoman ajovuoden jälkeen.
- Yhdelle Säästöpankin vakuutuksissa vakuutetulle autolle sattunut vahinko vaikuttaa vain kyseisen auton bonuksiin, ei kaikkien yhtiössämme vakuutettujen autojesi bonuksiin.
- Ennen 1.1.2017 hankitut vakuutukset pysyvät voimassa sellaisinaan, eikä asiakkailta vaadita toimenpiteitä. Nykyiset Säästöpankin vakuutusten asiakkaat voivat kuitenkin halutessaan myös vaihtaa voimassa olevan vakuutuksen uuteen liikennevakuutukseen lähettämällä viestin Omat vakuutukset -sivulla. Viestin aiheeksi valitaan ”Bonusasia” ja viestissä tulee ilmoittaa sen ajoneuvon sopimusnumero ja rekisteritunnus, johon muutos halutaan tehdä.
Mitä liikennevakuutus kattaa?
- Liikennevakuutuksesta korvataan vahingon aiheuttajan omat ja syyttömän osapuolen henkilövahingot.
- Liikennevakuutus kattaa myös vahingon syyttömän osapuolen omaisuusvahingot (esim. kolarikorjaus).
- Omat omaisuusvahinkosi, kuten kolarikorjaus, korvataan vapaaehtoisesta kaskovakuutuksesta.
Tyypillinen omaisuusvahinko on esimerkiksi törmäys toiseen ajoneuvoon, jolloin syyttömän osapuolen vahingot korvataan vahinkoon syyllisen liikennevakuutuksesta. Tällaisia korvauksia ovat esimerkiksi ajoneuvon korjaaminen tai lunastaminen käypään hintaan ja mahdolliset sijaisauton kustannukset.
Tyypillisiä korvattavia henkilövahinkoja ovat sairaanhoitokulut, ansionmenetys sairausloman ajalta ja erilaiset kuntoutuskustannukset. Vakavimmissa vammoissa voidaan maksaa myös korvausta pysyvästä haitasta sekä työkyvyttömyyseläkettä.
Liikennevakuutuksen hinta
Liikennevakuutuksen hinta perustuu muun muassa seuraaviin ajoneuvon ja vakuutuksenottajan tietoihin:
- ajoneuvon laji
- merkki
- sylinteritilavuus
- paino
- teho
- käyttövoima
- ajoneuvon ikä
- vakuutuksenottajan ikä
- vakuutuksenottajan kotipaikkakunta
- vakuutus- ja vahinkohistoria (= bonus).
Liikennevakuutuksen bonus alentaa vakuutusmaksua
Saat liikennevakuutuksen maksusta alennusta vahingottomien vuosien ja vakuutusajan perusteella. Suurimmillaan alennus voi olla 83 prosenttia. Bonus ja vahinkohistoriatiedot ovat käytössä vain autoilla ja moottoripyörillä (pois lukien museoajoneuvot).
Uudelle liikennevakuutukselle muodostetaan lähtöbonus vakuutuksenottajan kaikkien vahinkohistoriatietojen perusteella. Näihin historiatietoihin luetaan mukaan kaikissa vakuutusyhtiöissä olevat tiedot ajoneuvojen vakuutusten voimassaoloajoista ja liikennevahingoista. Tiedot huomioidaan ajoneuvotyypeittäin vakuutuksenottajan kaikissa auto- tai moottoripyörävakuutuksissa (pois lukien museoajoneuvot).
Jokaisella vakuutusyhtiöllä on omat säännöt bonuksen muodostumisesta, joten edellisessä vakuutusyhtiössä olleen vakuutuksen bonus voi olla erilainen. Bonus on henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää ajoneuvolta tai henkilöltä toiselle. Uusi vakuutus, jossa ei ole huomioitu aikaisempaa vahinkohistoriaa, sijoitetaan luokkaan 6, jossa alennus on 40 prosenttia.
Bonusta kertyy, jos ajoneuvo on ollut vakuutuskaudella (yleensä vuoden) käytössä vähintään 120 päivää (moottoripyörä 90 päivää) eikä vakuutuksesta ole sinä aikana maksettu korvauksia. Liikennevakuutuslain muuttumisen myötä bonusta ei ole enää voinut siirtää henkilöltä toiselle. Olemme kuitenkin antaneet asiakkaillemme vuoden 2017 siirtymäaikaa bonusten siirtoa varten. 1.1.2018 alkaen bonuksia ei kuitenkaan voi enää siirtää henkilöltä toiselle.
Auton vakuutuksella voidaan hyödyntää vakuutuksenottajan autojen historiatiedot ja vastaavasti moottoripyörän vakuutuksella moottoripyörien historiatiedot. Bonusta ei siis voi siirtää toiselle ajoneuvotyypille.
Ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto
Voit ilmoittaa ajoneuvosi liikennekäytöstä poistetuksi Säästöpankin vakuutusten Omat vakuutukset -sivulla, Traficomin sähköisessä palvelussa tai rekisteröintejä tekevällä katsastustoimipaikalla. Trafi ei peri liikennekäytöstäpoiston ajalta ajoneuvoveroa. Sen lisäksi saat autojen ja moottoripyörien liikennevakuutuksen maksusta hyvityksen liikennekäytöstäpoiston ajalta. Muilla ajoneuvoilla käytön sesonkiluonteisuus on huomioitu vakuutuksen hinnassa.